noodles volos banner

"Η νίκη στις μικρές ηλικίες δεν έχει καμία σημασία"

Για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο η λανθασμένη νοοτροπία που επικρατεί στις ακαδημίες ποδοσφαίρου… Αυτή τη φορά κακίζει την προβληματική φιλοσοφία που υπάρχει η ααθλητική-συμβουλευτική ψυχολόγος, Θάλεια Παναγή, η οποία αρθρογραφεί για λογαριασμό του ΠΑ.Σ.Π.

Παρουσιάζουμε το άρθρο της αυτούσιο:
«Ως Συνεργάτιδα του ΠΑΣΠ, το Σάββατο 14/11/2015 είχα την τιμή να παρευρεθώ στο Τουρνουά που είχε διοργανωθεί στη κοιλάδα του Happy Valley. Το Τουρνουά είχε ως στόχο την μετάδοση της ιδέας του «Αθλούμαι ενάντια στη Βία».Στα πλαίσια του Τουρνουά είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τους μικρούς αθλητές για διάφορα θέματα που αφορούν την Αθλητική Ψυχολογία και πιο συγκεκριμένα την απόδοση, το άγχος του αγώνα και την σημασία του αποτελέσματος. Μετά λύπης διαπίστωσα για ακόμα μια φορά ότι τα πιο πολλά παιδιά, αθλούνται με μοναδικό στόχο όχι την διασκέδαση και την αυτό-βελτίωση αλλά τη νίκη.
Στην ερώτηση «Τι θα προτιμούσες: να χάσεις ένα αγώνα και να δώσεις το μέγιστο της απόδοσης σου ή να κερδίσεις ένα αγώνα και να μην αποδώσεις και τόσο καλά;» Τις πλείστες φορές απαντούν ότι προτιμούν την νίκη και ας έχουν μια μέτρια απόδοση. Σαφώς και η νίκη είναι σημαντική, όμως πιο σημαντικό είναι να μεταδώσουμε το μήνυμα στον κάθε αθλητή ότι πιο σημαντική είναι η αυτόβελτίωση, αφού δια μέσω αυτής θα έρθει η μεγιστοποίηση της απόδοσης και η νίκη. Ως εκ τούτου, γονείς και προπονητές αντί να πιέζουν, να αγχώνουν και να φανατίζουν τους αθλητές κατά του αντιπάλου, με στόχο την νίκη, και το έπαθλο, θα πρέπει να καταλάβουν ότι η νίκη στις ηλικίες αυτές δεν έχει καμία σημασία. Η τακτική αυτή όχι μόνο δεν ευνοεί τον υγιή συναγωνισμό και το «ευ αγωνίζεσθαι» αλλά μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει.
Ας αφήσουμε επιτέλους τα παιδιά να κάνουν λάθη, να κερδίσουν και να χάσουν, για να μάθουν. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μοναδικό κίνητρο και στόχο θα πρέπει να αποτελεί η συμμετοχή για την ευχαρίστηση, διασκέδαση, την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και την βελτίωση του εαυτού και όχι ή νίκη με φωνές, πίεση, άγχος και φανατισμό. Στο χέρι του κάθε γονιού και κυρίως του προπονητή βρίσκεται λοιπόν η απόφαση να μεταδώσει την φιλοσοφία αυτή στους μικρούς αθλητές για να έρθει επιτέλους η αλλαγή. 
Θάλεια Παναγή, Αθλητική-Συμβουλευτική Ψυχολόγος».