Logo
Print this page

«Ο Μπέος ήθελε πάση θυσία να διοργανώσει τον τελικό Κυπέλλου και να βγάλει τις φωτογραφίες του»

  • «Θα είχαμε θύματα αν μπαίναμε στην πεζογέφυρα» δήλωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας, Γιάννης Τόλιας

Ήταν ένας τελικός που επικράτησε ο νόμος των χούλιγκαν και της καφρίλας. Ένας τελικός που φάνηκε η γύμνια των Αρχών και η ανικανότητά μας να διοργανώσουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (6/5) στο Πανθεσσαλικό Στάδιο γράφτηκε μια ακόμη «μαύρη σελίδα» στην ιστορία του πολύπαθου ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο δε λέει να σηκώσει κεφάλι και δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο.

 

Τα θλιβερά επεισόδια μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ άφησαν ένα γήπεδο ρημαγμένο, αρκετούς τραυματίες στα νοσοκομεία και τους υπεύθυνους να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον για το ποιος φταίει λιγότερο ή περισσότερο. Γνώριμα πράγματα για την Ελλάδα, όπου η ανευθυνότητα είναι ένα από τα βασικά μας προτερήματα. Σε αυτό θα παίρναμε… Champions League, όπως αυτό που θα μπορούσε να διοργανώσει το Πανθεσσαλικό σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Θεσσαλίας, Περικλή Λασκαράκη.

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για όλα όσα συνέβησαν στο Στάδιο, για το τι θα μπορούσε να αποφευχθεί, για το τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, για το αν η αστυνομία έκανε καλά την δουλειά της, αν σε τελική ανάλυση το Πανθεσσαλικό ήταν κατάλληλο για να φιλοξενήσει έναν τελικό υψηλής επικινδυνότητας, όπως αυτός ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ.

Το Sport24.gr συνομίλησε με τον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας, Γιάννη Τόλια, ο οποίος έδωσε τις δικές του απαντήσεις για τα θλιβερά επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου, για την ανύπαρκτη φύλαξη στην γέφυρα, όπου μόνο από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύμα και είδαμε μέχρι και μαχαίρωμα οπαδού.

Παράλληλα… ξεσπάθωσε εναντίον του εν αργία Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου και του β’ παρατηρητή, Παναγιώτη Διακοφώτη, ο οποίος τόνισε πως έψαχνε να βρει τον κ. Τόλια κατά την διάρκεια των επεισοδίων και δεν τον έβρισκε. Για τον συγκεκριμένο παράγοντα, μάλιστα, είπε ότι ετοιμάζεται να του κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση!

O ίδιος ήταν ευθύς εξ αρχής αντίθετος με τη διεξαγωγή του τελικού στο Πανθεσσαλικό και όχι γιατί είναι… ευθυνόφοβος, όπως τον έχει κατηγορήσει ο Αχιλλέας Μπέος: «Η άποψη της αστυνομίας ήταν να μην γίνει ο τελικός εδώ. Δεν υπήρχε τίποτα, δεν ήταν το γήπεδο έτοιμο και κατάλληλο και για ένα τέτοιο παιχνίδι. Δεν είχε κάμερες, δεν είχε ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων, δεν είχε τουαλέτες, δεν είχε πολλά πράγματα.Ο κ. Μπέος μιλάει συνεχώς και γενικά λέει πολλά. Δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση. Με γνωρίζουν όλοι εδώ. Ξέρουν ότι είμαι μάχιμος αξιωματικός και γνωρίζω από μπάλα. Και επειδή γνωρίζω και ξέρω την κατάσταση που επικρατεί, γι’ αυτό έλεγα ότι δεν έπρεπε να γίνει ο τελικός εδώ. Ούτε είμαι ευθυνόφοβος, ούτε τίποτα».

Ερωτηθείς για την καταγγελία του β’ παρατηρητή, Παναγιώτη Διακοφώτη, ότι τον έψαχνε και δεν τον έβρισκε κατά την διάρκεια των επεισοδίων, ήταν ξεκάθαρος και μάλιστα ετοιμάζεται να βγει στην… αντεπίθεση μέσω της νομικής οδού: «Είναι αναληθή και ψευδή όσα έχουν ειπωθεί. Τον αναζήτησα τον κ. Διακοφώτη και μίλησα μαζί του για να μου εξηγήσει τι εννοούσε. Είπε πως με αναζήτησε, αλλά δεν είπε το πώς με αναζήτησε. Αφού δεν είχε το τηλέφωνό μου καν!

Εγώ ήμουν όλη την ώρα στο πιο δύσκολο σημείο των επεισοδίων, στο κομμάτι των οπαδών του ΠΑΟΚ. Ήμουν στον αγωνιστικό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια των επεισοδίων. Λυπάμαι πολύ για όσα ελέχθησαν και σκέφτομαι να του κάνω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Μίλησα και με τον κ. Βακάλη (α’ παρατηρητής) για το θέμα και μου είπε ότι δεν είχε δουλειά ο κ. Διακοφώτης να βγει στη ‘Δίκη της Δευτέρας’ και να μιλήσει, ούτε να αναφερθεί προσωπικά.

Δεν είπα ποτέ ότι είναι «σάπιο» το Πανθεσσαλικό όπως ειπώθηκε. Είπα ότι είναι τρύπιο και ότι είναι αδύνατο να φυλαχθεί. Είπε και ένα σωστό ο Μπέος χθες, ότι πράγματι το γήπεδο είναι καινούργιο, ασχέτως αν είναι εγκαταλελειμμένο».Στο κομμάτι της πεζογέφυρας έγιναν τα πιο άγρια σκηνικά. Μάχες σώμα με σώμα, άνθρωποι να χτυπούν και να χτυπιούνται με μανία, μέχρι και μαχαιριές. Εικόνες σοκαριστικές. Και η Αστυνομία; Εκκωφαντικά απούσα. Οι πάντες να αναρωτιούνται γιατί συνέβη αυτό και για ποιο λόγο υπήρξε τέτοια εγκληματική αμέλεια στον σχεδιασμό. Ο κ. Τόλιας έδωσε την απάντησή του στο Sport24.gr…

«Ο αρχικός σχεδιασμός που κάναμε ήταν άψογος για τα δεδομένα που είχαμε. Στο κομμάτι της πεζογέφυρας δεν υπήρχε πόρτα όπως κακώς αναφέρεται. Η πρόσβαση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν αδύνατη στο συγκεκριμένο σημείο. Στο διαχωριστικό ανάμεσα στους οπαδούς υπήρχαν πακτωμένα σίδερα, τα οποία ξήλωσαν εύκολα, έσπασαν μέρος του διαχωριστικού και ξεκίνησε η επίθεση.

Εμείς δεν μπορούσαμε να εισέλθουμε από μέσα. Αν δέχονταν οι αστυνομικές δυνάμεις πίεση από 6.000 οπαδούς, θα κοβόντουσαν, θα είχαμε θύματα, αυτό ήταν το μόνο σίγουρο. Εμείς είχαμε κάνει πρόταση να μπει σύρμα και πάνω στην πεζογέφυρα, εκεί όπου έγιναν τα επεισόδια, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Ήταν αναπόφευκτα τα επεισόδια και προγραμματισμένα. Αν δεν γίνονταν σε αυτό το σημείο, θα γίνονταν σε κάποιο άλλο. Εμείς θέλαμε να βάλουμε τρεις διμοιρίες που να ελέγχουν τον κόσμο, αλλά δεν μπορούσαμε να εισέλθουμε στο κομμάτι αυτό. Βασιστήκαμε στην κατασκευή που υπήρχε».

Θα αναλογιστεί εύλογα κάποιος «και αν δεν φταίει η αστυνομία που δεν σταμάτησε τους χούλιγκαν, ποιος φταίει;». Ο κ. Τόλιας ρωτήθηκε και για τον ελλιπή έλεγχο στους οπαδούς, αφού είδαμε να μπαίνουν στο γήπεδο μαχαίρια, μολότοφ, κροτίδες και πολλά αντικείμενα. Όλα αυτά πέρασαν στο γήπεδο και ενώ είχε πραγματοποιηθεί τριπλός (!) έλεγχος στους φιλάθλους. Ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας απάντησε…

«Οι έλεγχοι έγιναν σε τρία σημεία για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Θέλω μάλιστα να πω ότι στις 16:30 έπρεπε οι σεκιούριτι της ΕΠΟ να βρίσκονται εκεί όπου είχαν φτάσει οι πρώτοι οπαδοί του ΠΑΟΚ και δεν είχαν έρθει. Φώναζα, αλλά μάταια. Άρχισε να μαζεύεται κόσμος και έφτασαν κοντά στους 1000 για να ξεκινήσει ο έλεγχος από τους σεκιούριτι, με την συνδρομή της αστυνομίας.

Δυστυχώς, είναι εύκολο να περάσουν μαχαίρια και κροτίδες, αν ο άλλος τα έχει κρύψει μέσα στα εσώρουχά του. Δεν τους ξεγυμνώνουμε. Όσο καλός έλεγχος και να γίνει, τέτοια αντικείμενα είναι εύκολο να περάσουν στο γήπεδο. Δεν έγινε και ο έλεγχος των εισιτηρίων, έτσι όπως είχε πει η ΕΠΟ. Ήταν παρωδία και αυτό το μέτρο».

Ο Καρδιτσιώτης αξιωματικός, θέλησε να πει και τα θετικά της αστυνομίας, τόσο πριν το παιχνίδι στην πόλη του Βόλου, όσο και μετά το φινάλε του: «Θέλω να πω βέβαια και τα θετικά που έγιναν. Από την Παρασκευή, 200 οπαδοί της ΑΕΚ ήταν στην πόλη του Βόλου και ήθελαν να κάνουν επεισόδια. Υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ που τους ακολουθούσαν και δεν τους άφησαν.

Την επόμενη μέρα, ήταν χιλιάδες φίλαθλοι μέσα στην πόλη και πάλι δεν έγιναν επεισόδια, παρά μόνο κάποια μεμονωμένα περιστατικά σε κάποιες καφετέριες. Επίσης, ο αγώνας διεξήχθη χωρίς πρόβλημα και μετά το τέλος με εξαίρεση το σπασμένο παρμπρίζ στο πούλμαν της ΑΕΚ, όλα κύλησαν ήρεμα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τόλιας επιτέθηκε στον Αχιλλέα Μπέο και στην ΕΠΟ, ενώ όρθωσε «ασπίδα προστασίας» στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη: «Εγώ πέντε μέρες δεν κοιμήθηκα. Βγήκε ο Μπέος και ο άσχετος ο παρατηρητής και είπαν για μένα. Ήταν ακραία τα φαινόμενα. Εγώ δεν ήθελα να γίνει ο τελικός επειδή γνώριζα τι θα συνέβαινε. Ήταν ένα γήπεδο εγκαταλελειμμένο.

Την προτελευταία ημέρα με άφησαν να τα κανονίσω όλα. Με ημίμετρα δεν γίνεται δουλειά. Μέχρι δυο ημέρες πριν δεν ήξερα αν θα γίνει ο τελικός. Το 2007 που έγινε πάλι ο τελικός εδώ και δεν ήταν ίδια η δυναμική του κόσμου μεταξύ Λάρισας και Παναθηναϊκού, το ήξεραν ένα χρόνο πριν! Εγώ μέχρι την Πέμπτη δεν ήξερα τι δυνάμεις θα έχω και με άφησαν να κανονίζω τελευταία στιγμή τα μέτρα.

Ο υπουργός δεν ήθελε να γίνει ο τελικός. Μέχρι το τελευταίο βράδυ ήθελε να τον αναβάλει. Ο Μπέος ήθελε πάση θυσία να τον διοργανώσει και να βγάλει τις φωτογραφίες του. Η Πολιτεία δεν ήθελε να κάνει τον τελικό. Ο Μπέος συμπαρέσυρε και τις ομάδες να γίνει οπωσδήποτε εδώ ο τελικός και όλοι είδαμε τα αποτελέσματα».

Copyright Magnesiasports.gr - All Rights Reserved | Created by Tourix
Επικοινωνία: [email protected]