noodles volos banner

Εκκένωση κερκίδων προτείνει η Λίγκα για τα επεισόδια

Την πρότασή της στην ΕΠΟ έκανε η Super League προκειμένου να τροποποιηθεί ο πειθαρχικός κώδικας για τα επεισόδια, με στόχο να μην διακόπτονται οριστικά οι αγώνες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Live Sport» η Λίγκα προτείνει την εκκένωση κερκίδων, όπως συμβαίνει και σε άλλα αθλήματα, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, σε περίπτωση που οι συνθήκες στις εξέδρες, στον αγωνιστικό χώρο ή περιμετρικά αυτού δεν επιτρέπουν την ασφαλή έναρξη ή συνέχιση ενός αγώνα. Σε περίπτωση όμως που η εκκένωση δεν επιτευχθεί τότε ο διαιτητής θα διατάσσει την οριστική διακοπή και πέρα από τις ποινές που προβλέπονται, θα υπάρχει χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Εισβολή οπαδών
Για την εισβολή των οπαδών στο γήπεδο μία ώρα πριν και μέχρι την έναρξη του αγώνα, η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος ζητάει εκκένωση των κερκίδων και αν αυτό δεν συμβεί τότε οριστική διακοπή. Οριστική διακοπή προτείνει η Λίγκα σε περίπτωση εισόδου οπαδών κατά τη διάρκεια του αγώνα εφόσον προηγηθούν βιαιοπραγίες κατά προσώπων. Αν δεν υπάρχουν βιαιοπραγίες και μόνο φθορές ξένης ιδιοκτησίας τότε διατάζεται η εκκένωση των κερκίδων, πάντα σε εύλογο χρονικό διάστημα διαφορετικά ο αγώνας θα διακόπτεται. Αν πάλι δεν υπάρξουν ούτε βιαιοπραγίες, ούτε φθορές και η αποχώρηση των οπαδών γίνει σε μικρό διάστημα, τότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και ο αγώνας θα διακόπτεται προσωρινά. Αν οι οπαδοί δεν αποχωρούν, τότε θα διατάσσεται εκκένωση και ποινή 30.000 ευρώ, με έσχατη λύση την οριστική διακοπή. Σε περίπτωση οριστικής διακοπή ο αγώνας θα κατακυρώνεται στην ανυπαίτια ομάδα και θα αφαιρούνται 3 βαθμοί από την υπαίτια αν κατά τη διακοπή έχανε, δύο βαθμοί αν το ματς ήταν ισόπαλο και 1 βαθμός αν επικρατούσε. Αν υπαίτιες είναι και οι δύο ομάδες τότε θα αφαιρούνται 3 βαθμοί από την καθεμία. 
Οι ποινές, μετά από εισβολή οπαδών η οποία είχε αποτέλεσμα να μην γίνει ή να μην συνεχιστεί ο αγώνας, θα φτάνουν έως τις 200.000 ευρώ μαζί με έως και δύο παιχνίδια κεκλεισμένων.

Ρίψεις φωτοβολίδων ευθείας βολής
Για ρίψη φωτοβολίδας ευθείας βολής χωρίς να προκληθεί σωματική βλάβη ο διαιτητής να ζητάει τη προσωρινή διακοπή και θα επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ, σε περίπτωση εκ νέου ρίψης και πάλι ο αγώνας θα διακόπτεται με ποινή 40.000 ευρώ και ένα ματς κεκλεισμένων. Αν από τη ρίψη φωτοβολίδες ευθείας βολής επήλθε σωματική βλάβη ο κανονισμός που προτείνει η Λίγκα θα προβλέπει: Ποινή 30.000 ευρώ, ενώ αν ο τραυματισμός αφορά παίκτη, προπονητή ή διαιτητή τότε θα γίνεται οριστική διακοπή και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ.

Αφαίρεση βαθμών για οφειλές προστίμων
Με τον Πειθαρχικό Κώδικα που ισχύει αν μία ομάδα δεν καταβάλλει στην ΕΠΟ το πρόστιμο που της έχει επιβληθεί τότε δεν ορίζονται τα παιχνίδια της, ωστόσο από την Λίγκα θέλουν να μην ισχύει αυτό αλλά να υπάρχει αφαίρεση ενός βαθμούς ύστερα από κάθε επόμενο ματς.

Τα εκτεταμένα
Αυτή τη στιγμή τα επεισόδια χαρακτηρίζονται «εκτεταμένα» από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, ωστόσο η πρόταση της Λίγκας είναι οι σχετικές διώξεις να ασκούνται από τα πειθαρχικά όργανα, με την αρμοδιότητα του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα να περιορίζεται στην άσκηση πειθαρχικών διώξεων μόνο για αδικήματα που δεν αναγράφονται στο φύλλο αγώνα.