noodles volos banner

Θα υποφέρει στη φυλακή της Πρετόρια ο Πιστόριους

Πιθανότατα και σήμερα θα ανακοινωθεί από το δικαστήριο της Πρετόρια, η απόφαση για την υπόθεση της δολοφονίας της Ρίβα Στένκαμπ από τον Οσκαρ Πιστόριους.

 

 

Ο νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από την 14η Φεβρουαρίου του 2013, όταν και πυροβόλησε τέσσερις φορές σκοτώντας τη σύζυγό του. Αρχικά κρίθηκε αθώος για φόνο εκ προμελέτης, αλλά ένοχος στις κατηγορίες για φόνο εξ' αμελείας. Το ερώτημα που ζητά την απάντηση του είναι, εάν θα γλιτώσει τη φυλάκιση με κατ' οίκον περιορισμό και κοινωνική εργασία ή θα καταλήξει για 15 χρόνια στη φυλακή και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της φυλακής.

Η δεύτερη περίπτωση θα είναι ένας εφιάλτης για τον 27χρονο παραολυμπιονίκη, καθώς θα κληθεί να εκτίσει πιθανότητα την ποινή του σε μία από τις σκληρότερες φυλακές της Νοτίου Αφρικής, όπου έχουν λυγίσει πολλοί ακτιβιστές και πολιτικοί κρατούμενοι. Ο Πιστόριους θα οδηγηθεί στην κεντρική φυλακή της Πρετόρια, εκεί όπου εκτελέστηκαν μαύροι πολιτικοί αντιφρονούντες από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, την περίοδο του Απαρτχάιντ.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η κατάθεση του Ζακ Μοντίσε, ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου, ο οποίος επί 35 χρόνια εργαζόταν στη συγκεκριμένη φυλακή. Είπε πως ο Πιστόριους θα έχει δικό του κελί, αλλά όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη, αντιστοιχεί ένας γιατρός για 7.000 εγκλείστους, γεγονός που θα κάνει προβληματική την παραμονή του στο σωφρονιστικό κατάστημα. Στο μεταξύ, όσο πλησιάζει η ώρα για την έκδοση της απόφασης, μέλη της οικογένειας της Ρίβα ζητούν από το δικαστήριο αλλά και σε δημόσιες δηλώσεις τους την παραδειγματική τιμωρία του Πιστόριους.