noodles volos banner

Οι ελπίδες της Ελλάδας για μετάλλιο στο Ρίο

Στη χώρα της σάμπα, του καφέ και του καρναβαλιού, 96 αθλητές και αθλήτριές μας έχουν δώσει ραντεβού με το ολυμπιακό όνειρό τους. Μπορεί η αποστολή να μην έφτασε σε τριψήφιο νούμερο αλλά, σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις, οι εμφανίσεις των εκπροσώπων μας σε διεθνείς αγώνες γεννούν ελπίδες για μεγαλύτερη συγκομιδή διακρίσεων.

Η στοχευμένη δράση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μέσα από το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή», βοήθησε τους ελπιδοφόρους νέους και νέες να προετοιμαστούν με καλές, για την οικονομική κατάσταση της χώρας, συνθήκες και τώρα είναι έτοιμοι να συλλέξουν τους καρπούς των κόπων τους. Στόχος μας είναι να έχουμε περισσότερα και ...καλύτερου χρώματος μετάλλια από τα δύο χάλκινα που κατακτήσαμε στο Λονδίνο. Αισιόδοξος είναι ο Ισίδωρος Κούβελος, αρχηγός της αποστολής για το Ρίο. Είναι η 3η φορά που ο κ. Κούβελος θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση και διαθέτει μεγάλη εμπειρία: «Η προετοιμασία πραγματοποιήθηκε με πολλές δυσκολίες. Η ομάδα μας, όμως, είναι ποιοτική και είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επανέλθει δυναμικά με καλύτερες εμφανίσεις σε σχέση με τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις», υπογράμμισε.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο στίβος είθισται να αποκαλείται «βασιλιάς». Και, φυσικά, «βασίλισσα» θεωρείται η γυμναστική. Σε αυτά τα δύο αθλήματα συγκεντρώνονται οι περισσότερες ελπίδες της χώρας για μετάλλια και αξιόλογα πλασαρίσματα. Στον στίβο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα άλματα. Η Κατερίνα Στεφανίδη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου στο επί κοντώ και σύμφωνα με τις επιδόσεις της «φλερτάρει» με το βάθρο. Ερώτημα αποτελεί η Νικόλ Κυριακοπούλου. Η επικοντίστρια μετά τον τραυματισμό της δίνει μάχη με τον χρόνο για να προλάβει να βρεθεί στο Ρίο. Ο Κώστας Φιλιππίδης τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε... αναζήτηση του μεγάλου άλματος. Μένει να δούμε εάν θα του βγει στη Βραζιλία. Στο ύψος, ο Κώστας Μπανιώτης διαθέτει τις δυνατότητες για να επιστρέψει από το Ρίο με τον τίτλο του Ολυμπιονίκη, όπως και η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν.

Στη γυμναστική, το «βαρύ» χαρτί ακούει στο όνομα Λευτέρης Πετρούνιας. Ο πρωταθλητής κόσμου στους κρίκους έχει τελειοποιήσει το πρόγραμμά του και μαζί με τον Βραζιλιάνο Αρτούρ Ζανέτι είναι τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Ο Βλάσης Μάρας θα προσπαθήσει να διώξει την... ολυμπιακή κατάρα. Διαθέτει ένα καλό πρόγραμμα στο μονόζυγο και γνωρίζει ότι ίσως να είναι η τελευταία του ευκαιρία. Η Βασιλική Μιλούσση θα επικεντρωθεί στη δοκό ισορροπίας και, εάν ολοκληρώσει σωστά την εκτέλεση, θα πλασαριστεί στην οκτάδα.

Πολλές ελπίδες για διακρίσεις έρχονται και από το... υγρό στοιχείο. Η ανδρική ομάδα πόλο για πρώτη φορά βρίσκεται τόσο κοντά με μία καλή θέση στο τουρνουά της υδατοσφαίρισης. Στη μαραθώνια κολύμβηση, ο Σπύρος Γιαννιώτης θέλει να κρεμάσει το αθλητικό σκουφάκι του με μία επιτυχία, ενώ η Κέλυ Αραούζου μας έχει πει ότι είναι αποφασισμένη να γυρίσει από τη Βραζιλία ως Ολυμπιονίκης.

Η χώρα μας διαθέτει παράδοση διακρίσεων στην ιστιοπλοΐα. Ρότα για μετάλλιο έχουν χαράξει ο Βύρων Κοκκαλάνης (RSX) και οι Μάντης - Καγιαλής (470). Ενα καλό πλασάρισμα μπορεί να φέρει, στα Φινν, ο Γιάννης Μιτάκης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη σημαιοφόρο της αποστολής, τη Σοφία Μπεκατώρου. Η έμπειρη αθλήτρια θα αγωνιστεί για 4η φορά σε Ολυμπιακούς. Αυτή τη φορά μαζί με τον Μιχάλη Πατενιώτη, στα Νάκρα και σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου «η Σοφία πάντα αποτελεί υπολογίσιμη δύναμη».

Με το βάθρο θα «φλερτάρει» για άλλη μία ολυμπιακή διοργάνωση και η κωπηλασία μας. Οι Κατερίνα Νικολαΐδου - Σοφία Ασουμανάκη, στο διπλό σκιφ, συγκαταλέγονται στα φαβορί αλλά καλά πλασαρίσματα έχουν στη συλλογή τους και τα παιδιά από την τετράκωπο (Χρήστου, Τζιάλας, Αγγελόπουλος, Τσίλης).

Στόχο το μετάλλιο έχει και η Αννα Κορακάκη, αθλήτρια της σκοποβολής (αεροβόλο πιστόλι). Η 19χρονη θέλει να χαρεί την πρώτη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αλλά οι επιδόσεις της... ανεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών. Για τελευταίο αφήσαμε τον Ηλία Ηλιάδη. Κάτοχος δύο ολυμπιακών μεταλλίων, απολαμβάνει τον σεβασμό αντιπάλων και κριτών. Ολα αυτά τα χρόνια, οι πολλοί τραυματισμοί έχουν επιβαρύνει τη σωματική του κατάσταση αλλά στο DNA του κυριαρχεί ο πρωταθλητισμός. Τη μεγαλύτερη ολυμπιακή... προϋπηρεσία έχουν οι Ευαγγελία Ψάρρα και Σπύρος Γιαννιώτης (πέντε διοργανώσεις) και ακολουθούν με τέσσερις οι Βλάσης Μάρας, Σοφία Μπεκατώρου, Ηλίας Ηλιάδης, Αγγελική Σκαρλάτου, Παναγιώτης Γκιώνης και Χρήστος Αφρουδάκης.

Πηγή: kathimerini.gr