noodles volos banner

Στην κορυφή της Ευρώπης τα κορίτσια της εθνικής Νέων Γυναικών

  • Published in Πόλο

Κατέκτησαν για άλλη μια φορά την κορυφή της Ευρώπης τα χρυσά κορίτσια της ελληνικής υδατοσφαίρισης κι έκαναν πάλι περήφανους όλους τους Έλληνες. Οι φοβερές και τρομερές κοπέλες της Εθνικής ομάδας Νέων Γυναικών, τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση και του Στέφανου Λέανδρου, πέτυχαν περηφανέστατη νίκη με 7-6 επί της Ιταλίας, μέσα στην έδρα της αντιπάλου, στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο προάστιο Όστια της Ρώμης, κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο και αναδείχθηκαν σε αυτοκράτειρες του αθλήματος.


Είναι η επιβεβαίωση της κυριαρχίας της γυναικείας ελληνικής υδατοσφαίρισης σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Είναι το 2ο χρυσό σε Ευρωπαϊκό Νέων Γυναικών, το 7ο συνολικά χρυσό στις υποδομές και το 9ο συνολικά για όλες τις κατηγορίες κοριτσιών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Επίσης είναι το 21ο μετάλλιο ανεξαρτήτου χρώματος (9-6-6) στην ιστορία για τα κορίτσια και 39ο συνολικά σε άνδρες και γυναίκες στο πόλο.
Η Ελλάδα ήταν καλύτερη σε έναν αγώνα μεταξύ των πιο σπουδαίων ομάδων της διοργάνωσης. Ήταν και πάλι εκπληκτική στην άμυνα, και με κορυφαία την Ιωάννα Χαραλαμπίδου (3 γκολ) κατάφερε να έχει τον έλεγχο του αγώνα μόλις προγήθηκε με 1 και 2 γκολ και δεν απειλήθηκε παρά μόνο στο φινάλε.
Η Ελλάδα έκανε το 7-4 υπέρ της στο 3.28 πριν τη λήξη, με τη Στεφανία Χαραλαμπίδου, αλλά οι Ιταλίδες πλησίασαν στο 7-6 και είχαν επίθεση στο τέλος για να ισοφαρίσουν. Αυτή τη φορά, όμως, δεν τα κατάφεραν και το φινάλε ήταν θριαμβευτικό για μας.
Οκτάλεπτα: 2-2, 1-3, 1-1, 2-1
Σκόρερ Ελλάδας: Χαραλαμπίδου Ι. 3, Χυδηριώτη 2, Χαραλαμπίδου Στ. 1, Νιαρχάκου 1.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: Χρυσή Διαμαντοπούλου, Στεφανία Τερεφού, Βάσω Πλευρίτου, Μαρία Σώρα, Ελευθερία Πλευρίτου, Μιχαέλα - Βασιλική Καλογεράκου, Βιργινία - Παναγιώτα Νιαρχάκου, Νικολέτα Ελευθεριάδου, Μαρία Ντάσιου, Ιωάννα Χυδηριώτη, Στεφανία Χαραλαμπίδου, Ελένη Ξενάκη, Ιωάννα Χαραλαμπίδου.

Εννιά μετάλλια για τον Μορφέση: Ήταν και παραμένει πρώτος στη λίστα των ομοσπονδιακών τεχνικών με τα περισσότερα μετάλλια σε κορυφαίες διοργανώσεις. Με το χρυσό που κατέκτησε η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Νέων γυναικών, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Όστια στην Ιταλία, ο Γιώργος Μορφέσης αγγίζει ζυγό νούμερο…Τέσσερα χρυσά, 2 ασημένια και 3 χάλκινα μετάλλια, αρχής γενομένης από το Σαν Ντιέγκο το 2010, στον μικρό τελικό του Γουόρλντ Λιγκ, με αντίπαλο την Ρωσία (8-7 στα πέναλτι, 5-5 η κανονική διάρκεια). Χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Γυναικών της Σαγκάης (2011) και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νεανίδων (Κ18) του Περθ (2012), στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων της Πόλης πέρυσι (2013) και φυσικά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων γυναικών (Κ19) της Όστια (2014). Ασημένια μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυναικών του Ζάγκρεμπ (2010) και το αντίστοιχο του Αϊντχόφεν (2012). Χάλκινα μετάλλια, εκτός από το Σαν Ντιέγκο το 2010, στο Γουόρλντ Λιγκ του 2012 (Τσανκτσού) και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων γυναικών του Βόλου (2013). Συμμέτοχος ακόμη σε τρία μετάλλια, ως συνεργάτης του Κούλη Ιωσηφίδη. Το 2005 στο Κίρισι και το Γουόρλντ Λιγκ Γυναικών (χρυσό), το 2004 στην Αθήνα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες (ασημένιο) και το 2007 στο Μόντρεαλ, στο Γουόρλντ Λιγκ (χάλκινο). Όπως συμμέτοχος στα 3 από τα  4 χρυσά μετάλλια είναι και ο συνεργάτης του Στέφανος Λέανδρος, που ήταν επίσης παρών στο χάλκινο του Βόλου. Μερίδιο και ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός των Ανδρών Σάκης Κεχαγιάς, που ήταν συνεργάτης του Μορφέση σε Σαγκάη, Ζάγκρεμπ, Αϊντχόφεν, Σαν Ντιέγκο και Τσανκτσού.

elladaneesgyn2