noodles volos banner

Τα φαβορί, οι μνηστήρες και τα αουτσάιντερ της φετινής Super League

Αρχίζει το ματς ερήμωσε η πόλη έλεγε το πολύ δημοφιλές τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη αλλά το κακό είναι στην αυλαία της 9ης έκδοσης της Super League ότι όσο περνούν τα χρόνια αυτές που ερημώνουν είναι οι εξέδρες.

Οι «προδιαγραφές» για το 56ο πρωτάθλημα της μεγαλύτερης εθνικής ποδοσφαιρικής κατηγορίας κάθε άλλο παρά οι πλέον ελκυστικές κύρια επειδή ο ανταγωνισμός έχει πιάσει πάτο τα τελευταία χρόνια. Και είναι κατά πολλούς ειδικούς και μη ο μόνος τρόπος για να σταθεί στα πόδια του ο θεσμός και να αντιστραφεί η τάση προς αδιαφορία που εξαπλώνεται στο φίλαθλο κοινό σαν επιδημία όλο αυτό το διάστημα.
Μία από τις βασικές αιτίες του …κακού είναι δίχως αμφιβολία η «κόκκινη δυναστεία» που χαρακτηρίζει την τύχη του τίτλου την τελευταία 20ετία με μόλις δύο από τα 18 τελευταία πρωταθλήματα να καταλήγουν στην τροπαιοθήκη του Ολυμπιακού που είναι ο απόλυτος κυρίαρχος την προηγούμενη τετραετία. Και το …χειρότερο, σ’ ότι έχει να κάνει με την συναρπαστικότατα της διοργάνωσης σε επίπεδο βιτρίνας, έχει «καθαρίσει» από τις αρχές του Μάρτη τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αλλά φυσικά για το σκοπό αυτό δεν είναι …υποχρεωμένος ο μόνιμος ένοικος του ρετιρέ να ρίξει το επίπεδο του αλλά να ανεβάσουν όσοι προσβλέπουν στο κάτι παραπάνω το δικό τους.
Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του πρωταθλήματος ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, με τις ουκ ολίγες από τις 18 ομάδες στο φινάλε της προετοιμασία τους να μην έχουν ακόμη συμπληρώσει σε σημαντικό βαθμό το ρόστερ τους καθώς οι… μεταγραφικές αναζητήσεις συνεχίζονται. Όμως στις 19.15 σήμερα (23/8) η… κούρσα αρχίζει και ήδη τα πλάνα των προπονητών είναι έτοιμα όχι μόνο για την πρώτη αγωνιστική, αλλά και γενικότερα για την πορεία στο τρέχον πρωτάθλημα.
Αυτό που θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί είναι ότι οι συμμετέχοντες στην… κούρσα της Super League είναι μεν 18 αλλά ουσιαστικά είναι χωρισμένοι σε… γκρουπ δυναμικότητας. Αυτό άλλωστε έχει φανεί και από τις προηγούμενες χρονιές, με τις διαφορές (στόχων και δυναμικότητας) ανάμεσα στις ομάδες να είναι ευδιάκριτες.
Το φαβορί
Ξεκινώντας από τη… μάχη του τίτλου, ουσιαστικά βάσει των όσων έχουν φανεί τα τελευταία χρόνια, ο Ολυμπιακός… παίζει μόνος του. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ανοίξει την «ψαλίδα» από τους επίδοξους μνηστήρες και τα πρωτεία τους πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθούν και τη νέα σεζόν. Άλλωστε η οικονομική ευρωστία των Πειραιωτών τους επιτρέπει να κινηθούν και με μεγαλύτερη άνεση στο μεταγραφικό «παζάρι» ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ρόστερ τους. Συνεπώς εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η ομάδα του Μίτσελ εύκολα ή δύσκολα αναμένεται να κόψει ξανά πρώτη το νήμα, έχοντας ήδη κάνει αρκετά βήματα μπροστά και παράλληλα μπορεί να προσεγγίσει με μεγαλύτερες αξιώσεις τον στόχο της ευρωπαϊκής διάκρισης.
Οι «μνηστήρες»
Μπορεί να θεωρείται πως η απόσταση του Ολυμπιακού από τους υπόλοιπους είναι αρκετή αλλά Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ επιβάλλεται από τη δυναμική και την ιστορία τους να κοιτούν πάντα στο ψηλότερο σκαλί του πρωταθλήματος. Οι «πράσινοι» προέρχονται από την κατάκτηση του Κυπέλλου την περασμένη σεζόν, ενώ κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τον αποκλεισμό από τη Σταντάρ Λιέγης και πλέον είναι με… το ένα πόδι στους ομίλους του Europa League. Στόχος είναι ένα καλύτερο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα που θα τους δώσει τη δυνατότητα να διατηρήσουν την επαφή με την κορυφή και να μην δουν τον «αιώνιο» να απομακρύνεται τόσο σύντομα όπως πέρσι. Και για τον σκοπό αυτό έχουν ως υποθήκη την εντυπωσιακή άλωση του «Γ. Καραϊσκάκης» πριν από λίγους μήνες καθώς και την όλη πορεία της ομάδας στο τελευταίο 1/3 της περυσινής διαδρομής.
Στην αντίπερα όχθη, ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει πρόσωπο συγκριτικά με την σεζόν που πέρασε και ποντάρει πολλά στον Άγγελο Αναστασιάδη, στον οποίο έχει δώσει τα… κλειδιά ο Ιβάν Σαββίδης. Ο έμπειρος τεχνικός δουλεύει με αρκετούς νεαρούς, καθώς οι μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν δεν ήταν τουλάχιστον εκείνες που περίμεναν οι φίλοι της ομάδας, έχοντας στόχο μια καλή ευρωπαϊκή πορεία αλλά και την κατάκτηση ενός τίτλου, ώστε να σβήσουν οι μνήμες από τον τελικό του 2014 στο ΟΑΚΑ.
Οι Ευρωπαίοι
Στην… τρίτη ταχύτητα της Super League βρίσκονται Αστέρας Τρίπολης και Ατρόμητος που τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμοι συμμετέχοντες στα play off που οδηγούν στην Ευρώπη. Οι Αρκάδες έχουν ξεκινήσει με ιδανικό τρόπο την χρονιά και ύστερα από την πρόκριση επί της Μάιντς και τη νίκη επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι πιο κοντά από ποτέ στους ομίλους του Europa League. Καλούνται λοιπόν να αποδείξουν αν μπορούν να κρατήσουν… δυο καρπούζια σε μια μασχάλη, κάτι που θα τους ανεβάσει επίπεδο όχι μόνον των ιδίων αλλά και του πρωταθλήματος γενικότερα, θα τους βοηθήσει οικονομικά αλλά και θα αυξήσει το… πρεστίζ του συλλόγου εντός κι εκτός συνόρων.
Ο έτερος (πρώην ήδη) Ευρωπαίος, Ατρόμητος, προσπαθεί να αφήσει πίσω του τον αποκλεισμό-σοκ από τη Σαράγεβο, να ανασυνταχθεί και να ρίξει όλο του το βάρος στο πρωτάθλημα. Άλλωστε μια αποτυχία δεν διαγράφει την αξιόλογη πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια που έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος και αποτελεί έναν από τους μόνιμους διεκδικητές των ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Συνεπώς για τον Γιώργο Παράσχο και τους παίκτες του είναι μονόδρομος μια πορεία ανάλογη των προηγούμενων που θα βοηθήσει ώστε να σβηστούν οι οδυνηρές εντυπώσεις του αποκλεισμού από τους Βόσνιους.
Το… γκρουπ των 13
Αφήνοντας έξω το φαβορί, τους «μνηστήρες» και τους Ευρωπαίους, απομένουν 13 ομάδες που θα δώσουν τη μάχη τους είτε για μια θέση στην πρώτη πεντάδα, κάνοντας την έκπληξη, είτε για την αποφυγή του υποβιβασμού.
Βάσει των όσων φάνηκαν την περασμένη σεζόν, θα μπορούσε κανείς να χωρίσει σε δυο υποομάδες το εν λόγω γκρουπ. Από τη μια οι Εργοτέλης, Καλλονή, Λεβαδειακός, ΟΦΗ Παναιτωλικός και Πανθρακικός που έδειξαν ένα αξιόλογο πρόσωπο τη χρονιά 2013-14 και φάνηκε να βρίσκονται ένα βήμα πριν την… υπέρβαση. Φυσικά, το αγωνιστικό πρόσωπο αρκετών εξ αυτών έχει αλλάξει είτε στην τεχνική ηγεσία (Εργοτέλης, ΟΦΗ, είτε αναφορικά με το έμψυχο δυναμικό (Καλλονή, Λεβαδειακός, Παναιτωλικός), ενώ κατά ένα μεγάλο ποσοστό ο Πανθρακικός έχει διατηρήσει τον περσινό κορμό. Όπως και να χει θα φανεί αν μπορούν να διεκδικήσουν εξ αρχής το κάτι παραπάνω ή θα εξασφαλίσουν γρήγορα την παραμονή και στη συνέχεια χωρίς άγχος θα κυνηγήσουν ό,τι μπορούν.
Από την άλλη, πάντα σε σχέση με ό,τι είδαμε την περσινή χρονιά, υπάρχει και το γκρουπ των ομάδων που πρώτο τους μέλημα, για διαφόρους λόγους, θα είναι η εξασφάλιση της παραμονής. Εδώ «ανήκουν» Ξάνθη, Βέροια και Πλατανιάς που πάλεψαν μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για να διατηρήσουν τη θέση τους στο φετινό πρωτάθλημα της Super League και θέλουν όσο τίποτα να μην βαδίσουν ξανά στον… Γολγοθά. Επίσης, δύσκολο αναμένεται να είναι και το έργο των Πανιωνίου και ΠΑΣ Γιάννινα που έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα με την άδεια, που δεν τους επέτρεψε να κινηθούν όπως θα ήθελαν στο μεταγραφικό παζάρι, αν και οι «κυανέρυθροι» κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις με τον Ιμπαγάσα.

Τέλος, παραδοσιακά στην εν λόγω υποομάδα συγκαταλέγονται οι εκάστοτε «νεοφώτιστοι», με την Κέρκυρα και τη Νίκη Βόλου να θέλουν να αποδείξουν ότι ανήκουν στη «μεγάλη» κατηγορία, εκμεταλλευόμενες όσο το δυνατό καλύτερα τη δυναμική που τους δίνει η έδρα τους. Άλλωστε δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και το γεγονός πως το τέλος του πρωταθλήματος θα βρει 4 ομάδες να αποχαιρετούν τη Super League κάτι που αυξάνει τόσο το βαθμό δυσκολίας για την εξασφάλιση της παραμονής όσο και τον ανταγωνισμό από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα και κάτω.
Το …μεγάλο παιχνίδι του πρωταθλήματος ξεκινάει σήμερα και ελπίζουμε ότι ακόμα και αν βρεθούμε στο ίδιο με τα προηγούμενα χρόνια έργο θεατές τουλάχιστον το σενάριο και οι πρωταγωνιστές θα μας δώσουν το κάτι παραπάνω που η όλη …παραγωγή χρειάζεται όσο ίσως τίποτε άλλο.

Πηγή: onsports.gr